VRIJWILLIGERS 

Vrijwilligers spelen een steeds grotere rol binnen tal van organisaties.
Zij bieden hun kennis, vaardigheden en hulp aan zonder vergoeding. Woorden van dank en schouderklopjes, het weten zinvol bij te dragen zijn voldoende om hen gemotiveerd te houden. Toch is het belangrijk om die belangeloze inzet op enig moment te huldigen. Bijvoorbeeld wanneer iemand een X-tal jaren vrijwilligerswerk heeft gedaan of op een andere manier een bijzondere bijdrage heeft geleverd. Huldigen, maar dan met meer dan een bloemetje en een dankwoord alleen.

Wanneer u of uw organisatie op zoek is naar een origineel cadeau, een kunstzinnige onderscheiding, een ambachtelijk object van ten hoogste elf in een dozijn, dan bent u hier op de juiste plek.

Sebastiaan Poos maakt precies dat soort dingen: kunst, maar kunst gemaakt binnen het kader van een opdracht met respect voor specifieke wensen, een vooraf bepaalde kostprijs, met soms een praktische toepassing, soms een enkel stuk, maar vaker vervaardigd in een bepaalde oplage die, al dan niet aangepast, op een later tijdstip opnieuw kan worden geproduceerd.

De productie is voor een groot deel ambachtelijk handwerk waardoor ook binnen serieel werk een zekere uniciteit ontstaat.

Sebastiaan Poos biedt u de mogelijkheid om met een mooi, origineel en kunstzinnig product de jubilerende vrijwilliger te huldigen. Of het nu gaat om een enkel stuk, een beperkte of grotere oplage, al dan niet terugkerend, ervaring en creativiteit staan garant voor het perfecte product.
Dit kan in de vorm van een sieraad, een object, zoals een penning of een beeldje, of een integratie van de twee, en in een keur van materialen: zilver, goud, brons, hout, gietharsen en combinaties daarvan. Steeds geleverd in een mooie verpakking.

PENNINGEN

De penning kent een lange en rijke geschiedenis. De penning is bij uitstek een geschikt object om taal en beeld te verenigen. De eigentijdse penning is niet langer een min of meer vergrote munt of per se rond, maar tekst blijft een belangrijk onderdeel. Zo ook in onderstaande voorbeelden.

De penningen, speldjes en objecten van de hand van Sebastiaan Poos zijn meer dan alleen een fraaie onderscheiding. Ze kenmerken zich door hun gelaagdheid en verhalend karakter, soms in letterlijke zin. Zo vormt in een aantal van reeds geproduceerde penningen, het klassieke reverspeldje een integraal deel van de penning, en onderscheiden de penningen zich verder door hun eigentijdse en eigenzinnige vormgeving.
De penning hiernaast is deel van een reeks van vier penningen en werd gemaakt in opdracht van de gemeente Veldhoven. Wanneer in de juiste volgorde naast elkaar geplaatst leest men een fragment uit de besluitvorming van de Veldhovense gemeenteraad omtrent de voorwaarden waaraan Veldhovense verenigingen en hun leden/vrijwilligers moeten voldoen om in aanmerking te komen voor een penning. De reeks van vier verwijst naar de vier kerkdorpen die Veldhoven vormen. De penningen, in hun vormgeving, hebben het gemeentelijk beeldmerk als uitgangspunt. De penning is een staand object, gegoten in tin, en het bevat, net als de penning van Verzorgingshuis Valkenhof, een uitneembaar reversspeldje. Het speldje is van eerstegehalte zilver, al dan niet verguld.

Afmetingen:  50 x 65 x 13mm

In opdracht van Vrienden van het Noordbrabants Museum in Den Bosch ontwierp Sebastiaan Poos een reeks van vijf kleine objecten, geënt op de collectie, bedoeld voor de donateurs van het museum. De penning in die reeks draagt een Latijnse tekst, die, vertaald in het Nederlands, leest “Dromen wij ons een griffioen, om als vlinder onvermoed wolken te kneden”, een verwijzing naar de kracht en invloed van een, zelfs bescheiden bijdrage op het grote geheel, en een knipoog naar een gevleugeld uitspraak binnen de chaostheorie. De kern van de penning is een duimafdruk van de ontvanger van de penning.

Afmetingen:  Ø 72mm


Het gietstuk met de drie vormen (pilaar, hoofd, boomtop) alle direct terug te voeren op de collectie van het NBM en verwijzingen naar respectievelijk de oudheid, middeleeuwen en de moderne era, is een ander object uit de museumreeks. Het is uitgevoerd in eerstegehalte zilver, bladgoud en autolak.

Afmetingen:  95 x 55 x 18mm
UNICA
 
Naast grotere of kleine oplages, is er ook de mogelijkheid om een uniek object te laten maken.
Soms wordt, wat als unica bedoeld was, een regelmatig terugkerende productie zoals de zilveren hopbel, een carnavalsonderscheiding van de Dommelsche bierbrouwerij.

Sebastiaan Poos vervaardigde vele sieraden en kleine of grote objecten zoals zonnewijzers, wand-objecten en andere unica.
Kapstok in de vorm van een varkenskont.
Uitgevoerd in giethars en messing.

Afmetingen:  Ø 15cm
Hanger uitgevoerd in eerstegehalte zilver, 18 karaat goud en brons.

Afmetingen: 9 x 9 x 53mm
De tekst op de zonnewijzer links:
"Zoveel tijd is niet geleefde tijd als de nacht eenmaal valt en mijn werelden krimpen "
Messing briefopener
De opener wordt met een van beide punten in de enveloppe gestoken; de oksels snijden het papier open.

Afmetingen: 90 x 45 x 5mm
Wandobject in gepatineerd brons en gips
Afmetingen:  Ø 70cm
Hieronder twee bronzen zonnewijzers. Die met de vinvormige stilus staat in de openbare ruimte bij verzorgingstehuis Leenderhof te Leende; de andere is in privébezit en heeft de voetafdrukken van het zoontje van de familie.

Afmetingen:  Ø 73cm.
Copyright Sebastiaan Poos 2014

Deze website handelt over bijzondere relatiegeschenken bedoeld voor, met name, vrijwilligers werkzaam in grote non-profitorganisaties en instellingen of gemeenten. Maar ook andere jubilarissen of zakelijke relaties en donateurs, vormen een geschikte doelgroep. 

Heeft u of uw organisatie vrijwilligers of relaties die een extraatje verdienen en spreekt mijn beeldtaal u aan, neem dan gerust contact op. De kortste weg is per   e-mail.  Bellen mag ook op +31 (0)858769591
Terug naar boven
Stuur een e-mail
Over Sebastiaan Poos
Pagina uit brochure Corporate Identity, een uitgave van Nieuwe Brabantse Kunst Stichting, Breda

Valkenhof is een organisatie die zich richt op ouderenzorg in al haar facetten. Uiteraard steunt zij voor een aanzienlijk deel op vrijwilligers die met hun inzet het verblijf voor de bewoners op allerlei manieren veraangenamen.

Voor de vrijwilligerspenning die Sebastiaan voor Valkenhof ontwierp liet hij een van de bewoners van Kempenhof een brief schrijven aan 'haar vrijwilliger'. Deel van die brief verschijnt in bas-reliëf op de penning. Het zonnetje is een uitneembaar verguld, zilveren reversspeldje.

Afmetingen: 67 x 65 x 15mm

Download folder